Hoe herken je passie

Een onderwerp waar nogal wat artikelen over geschreven zijn. Sommige mensen noemen het vakidiotie, anderen noemen het “hun passie.” Misschien ben ik wel een passionele vakidioot, maar feit is wel dat ik recruitment een bijzonder interessant vakgebied vind en er dus veel over nadenk (in de positive zin). Het staat niet op nummer 1, nee, er zijn een hoop “big Rocks” in de malle molen van het leven belangrijker, maar werk is nou eenmaal een onderdeel waar veel tijd in gaat zitten. Wel zo prettig dus als je iets doet waar je in ieder geval passievol over kan praten en waar je oprecht in geïnteresseerd bent. Kortom, wat is nou passie en belangrijker nog vanuit mijn perspectief: hoe herken je het?

Ik moet bekennen dat ik een beetje allergisch ben voor het woord, het grote nadeel van gehypte woorden. Toch gaat mijn hart er wel sneller van kloppen. Plus dat er zoveel voor en tegen artikelen over de hype zijn geschreven dat het eigenlijk niet meer uit maakt hoe je het begrip gebruikt. Ik vind het in ieder geval interessant om een kapstok te hebben waaraan je iemand herkent die vanuit zijn of haar kern echt intrinsiek geinteresseerd is in hun specialisme of vakgebied. Passie is iets persoonlijks en niet aan te leren. Een onderscheidende kwaliteit waaraan je een A-speler kunt herkennen.

En daar zit mijn trigger, want in recruitment ga je altijd voor het hoogst haalbare op het gebied van kwaliteit. Gezien het hoge afbreukrisico van een “bad hire” ben ik erg nieuwsgierig naar ideeën van anderen over hoe je passie kunt herkennen in het selectieproces. Het is namelijk bij sommige doelgroepen (marketing, sales) duidelijk zichtbaar, maar bij andere doelgroepen (techniek of IT) meer verscholen onder de oppervlakte. Daarnaast kan je je afvragen of wat duidelijk zichtbaar is ook werkelijk de waarheid is. Vaak werkt het goed om tijdens de selectieprocedure meerdere referenties (via bijv. de Topgrading methodiek) op te vragen, of het in de selectieprocedure verbinden met interne A-spelers, maar eigenlijk wil je voor alle doelgroepen een betere inbedding van het aspect “passie” aan de voorkant. Lastig, tijdrovend en altijd afhankelijk van de persoon in kwestie, maar niet onmogelijk. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

Eerder gepubliceerd op talentsourcer.com

nl_NL